Schoolgaande kinderen

In Nederland zijn kinderen tussen 5 en 16 jaar leerplichtig, maar wat nou als je kind niet meekomt in het huidige schoolsysteem? Gelukkig zijn er inmiddels in Nederland steeds meer verschillende vormen van onderwijs te vinden waardoor steeds meer kinderen hun plekje vinden. Helaas is er nog steeds een groep kinderen die extra aandacht nodig heeft of minder goed functioneert in de, nog steeds groeiende, klassen.

Wat kan de leerkracht signaleren?
Bij deze groep kinderen is het vaak school die signaleert dat het niet goed gaat in de klas, denk aan de volgende signalen:

  • Lijkt je na 3x roepen nog niet te horen
  • Valt regelmatig van zijn/haar stoel of zit gedraaid of half op zijn/haar stoel
  • Raakt andere kinderen aan, duwt of trekt en speelt ruw
  • Oogt erg onhandig
  • Lijkt de lessen niet goed te volgen
  • Heeft een korte concentratieboog
  • Kan zich tijdens het gymmen niet zelf omkleden of doet hier lang over
  • Vindt het moeilijk om samen te spelen
  • Valt totaal niet op in de klas en is vaak te laat met werkjes

Vergoeding
Wanneer het een school specifieke hulpvraag is, kan dit worden betaald vanuit het passend onderwijs. Wanneer ouders met een hulpvraag komen waarbij er ook aandacht ligt op school kan vanuit de zorgverzekeraar één keer naar school toe gekomen worden (per kalenderjaar) voor observatie en/of overleg. Wanneer er vanuit school meer behoefte is aan advies/behandeling/coaching zal dit vanuit het passend onderwijs komen.

Wat doen wij vanuit Dubbel en Dwars
Vanuit Dubbel en Dwars wordt samen met het kind, ouders en school gekeken naar de huidige situatie en de hulpvragen die er zijn. Vanuit daar wordt een behandelplan opgesteld waarbij met het kind gewerkt gaat worden, maar waarbij ook ouders en school adviezen krijgen om het kind te begeleiden. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om een uitlegmiddag/scholing te geven aan scholen om meer inzicht te geven in de prikkelverwerking bij kinderen en wat de effecten hiervan in de klas kunnen zijn.

Boeken
Wiebelen en friemelen in de klas; Monique Thoonsen & Carmen Lamp
Stil zitten als een kikker; Eline Snel
Ik snap het wel, maar niet zo snel…; Ellen Braaten & Brian Willoughby
Vergeten, kwijt en afgeleid; Joyce Cooper-Kahn & Laurie Dietzel

Schrijven
Vanaf dat het jonge kind naar school gaat wordt er aandacht besteed aan de fijne motoriek.

(kijkopontwikkling, 2015)

Spelen
Alle kinderen kunnen spelen! Maar wat als je kind een lichamelijke beperking heeft? Het moeilijk vindt om contact te maken met anderen? De communicatie anders verloopt? Het kind geen interesse lijkt te hebben in (samen)spelen? Niet goed weet hoe hij/zij moet beginnen met spelen? Of geen keuze kan maken waar hij/zij mee gaat spelen?

Er zijn 3 vormen van spelen te beschrijven, die vloeiend in elkaar over lopen.

  • Sensomotorisch spel (0-2 jaar);
    Door spelen ontwikkelen van de zintuigen, motoriek en sensomotoriek. Door het herhalen van handelingen leert het kind steeds meer over zijn eigen lichaam. Waar ben ik in de ruimte en wat moet ik inzetten om tot het doel te komen. Dit zie je ook bij oudere kinderen die nieuwe vaardigheden leren zoals fietsen of hinkelen.
  • Imitatiespel (1-7 jaar);
    In het begin is dit letterlijk nadoen wat de volwassene doet. Vanaf 3 a 4 jaar gaan ze het stofzuigen, koken, winkelen nadoen, er ontstaat fantasiespel. Langzaam komt er ruimte voor samenspel.
  • Constructiespel (4 en ouder);
    Dit begint met het leggen van puzzels of het stapelen van de blokken. Het materiaal gebruiken waar het voor bedoeld is. Als de kinderen ouder worden (vanaf 6 jaar) gaan ze constructies maken van willekeurige materialen. Ze starten met experimenteren. (Spiekhout, 2001)

Samenspelen kunnen kinderen pas wanneer zij alleen kunnen spelen en zelf een plan kunnen maken om tot spelen te komen. Daarna worden zij past bewust van de meerwaarde van samenspelen. Dit zie je meestal vanaf het 7e jaar. Daarvoor wordt wel naast een ander kind gespeeld of doet het kind mee met het spel van een ouder kind. (Spiekhout, 2001)

Wat doen wij vanuit Dubbel en Dwars

  • Floortime
  • Zelfstandig spelen stimuleren >> plannetjes maken
  • Voorbereiding op samenspel
  • Communicatie

Meer informatie

Boeken
Als je kind het zelf niet kan; Spiekhout e.a.
Kind in ontwikkeling, een handreiking bij de observatie van jonge kinderen; Rob A.C. Bilo en DR. Henk W.A. Voorhoeve
Uit de pas, omgaan met sensorische integratiestoornis bij kinderen; Carol Stock Kranowitz
Met plezier uit de pas, activiteiten voor kinderen met sensorische integratiestoornis; Carol Stock Kranowitz

Contact

Dubbel & Dwars
Dorpsstraat 53
3171 EE Poortugaal
info@dubbelendwars.info

Copyright © 2018-2023 Dubbel + Dwars. Alle rechten voorbehouden | Design & Development Ministerie van Visuele Zaken.