De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben vaker en sterker dan de meeste andere kinderen problemen met:
Aandacht en concentratie: zij vinden het moeilijk om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden
Hyperactiviteit: ze zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.
Impulsiviteit: zij doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de ‘remfunctie’ ontbreekt.
Regelfuncties: ze vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.
Wat kan de ergotherapeut betekenen voor uw kind? Bij een kind met ADHD is specifieke begeleiding en structuur van groot belang. Het is erg belangrijk voor uw kind dat zijn/ haar omgeving rekening kan houden of zich aan kan passen aan hem of haar. De hulpvragen voor een kind met ADHD zijn meestal gericht op de thuis en schoolse situatie. De ergotherapeut richt de behandeling niet alleen op het aanleren van de daadwerkelijke vaardigheid waarmee u kind moeite heeft, maar ook op de motorische voorwaarden, de prikkelverwerking, plannen en organiseren. Een belangrijk facet van de ergotherapie is het advies naar ouders, school en andere belanghebbende. Hierbij worden tips en tools aangereikt die zij kunnen inzetten bij het kind in bepaalde situaties. Zo kan de omgeving van het kind veranderen, waardoor het kind beter kan functioneren en hierdoor zich positief blijft ontwikkelen.